mobiel menu openen

Ons tijdschrift Fragmenten in De Veldenkrant.

WESTERBORK - De Historische Vereniging Westerbork, HVW, heeft in haar nieuwste tijdschrift Fragmenten een bijzonder verhaal over het vrijwel vergeten barakkenkamp van Orvelte. 
De huidige ’Laan Orvelte’ waar vroeger het kamp was. (eigen foto)
De huidige ’Laan Orvelte’ waar vroeger het kamp was. (eigen foto)

Het vergeten barakkenkamp van Orvelte

Bij de parkeerplaats Orvelterzand zijn alleen voor iemand die heel goed kijkt nog sporen te zien van de eerdere bebouwing. Schrijfster Annelies Kok uit Zwiggelte heeft historisch onderzoek gedaan naar dit verdwenen Kamp Orvelte.
De ontwikkeling van het kamp voert terug naar het eind van de jaren dertig van de vorige eeuw. In die crisisjaren verloren duizenden mensen hun baan. Ter bestrijding van de enorme werkloosheid richtte de regering werkprojecten op, voornamelijk in het noorden en oosten van Nederland. Daar ontgonnen zij heidevelden, bossen, en verrichtten zij weg- en waterwerken. De Duitse bezetter maakte in de Tweede Wereldoorlog dankbaar gebruik van deze voornamelijk Joodse werkers. In de nacht van 2 op 3 oktober 1942 werden alle bewoners van de werkkampen via Kamp Westerbork op transport gezet naar de vernietigingskampen.

Publieke vrouwen
Na de oorlog kwamen evacués, veelal arme gezinnen uit het westen en Limburg, naar Orvelte. In Fragmenten doet de toenmalige burgemeester Van der Worp van Westerbork een boekje open: ,,Wij wenschen niet de publieke vrouwen uit de groote steden en de ‘goosers’ van de Zeedijk, noch de ‘linkse’ jongens van Kattenburg en Wittenburg.’’ Op de Amsterdammers werd geen prijs gesteld en begin jaren ‘50 werden de barakken gesloopt.

Verder is er veel aandacht voor een ander onderdeel van Orvelte: de verdwenen school aan het Oranjekanaal. Het typische schoolmeesterhuis is er nog en daarnaast een klein schoolgebouwtje met twee klaslokalen, nu een schuur. Met veel persoonlijke verhalen, archiefmateriaal, foto’s en anekdotes wordt een fraai beeld geschetst van wat ooit een levendige gemeenschap van Orvelte, Coehoorn en Smalhoorn was. Hartsvriendinnen Dina Wolting en Geertje Sikkenga spreken bijvoorbeeld niet vleiend over meester Scharrenberg: ,,Op zondagavond ging hij altijd op de fiets door het dorp heen. En als hij je trof na 8 uur, dan kreeg je er van langs.’’ Dat is vandaag de dag ondenkbaar.
Naast de vaste rubrieken ‘Vroeger en Nu’ en ‘Allemaal op de foto’ is er een weemoedig gedicht van Gertrüd Reinink en als uitsmijter in deze actievoerende tijden treffende oude krantenberichten over Drentse stakingen in de jaren ‘50.

Fragmenten verschijnt 4 keer per jaar en is gratis voor leden. In de losse verkoop bij de Borker Boekwinkel (voorheen Bruna Westerbork) kost het blad 6 euro per nummer. Een lidmaatschap kost 21 euro per jaar.

 Lees meer bij bron: https://www.veldenkrant.info/nieuws/algemeen/50030/het-vergeten-barakkenkamp-van-orvelte

Algemeen

                                      

Vraag stellen of lid worden?

Uw Naam
Uw E-mail adres
Uw Telefoonnummer
Uw vraag
Ons laatste nieuws
Nieuwe Fragmenten, Kerst- Nieuwjaarseditie 2024

Wellicht ten overvloede, mocht u nog geen lid zijn van onze vereniging, wijs ik u graag op ons gunstige abonnement. Voor € 27,50 per jaar krijgt u vier tijdschriften Fragmenten, boeiende bijeenkomsten en veel historisch nieuws. Van harte aanbevolen:https://www.historischeverenigingwesterbork.nl/aanmeldenMet....

> lees verder
Gratis boeken bij Neijaorsvesite!

  Op woensdag 15 januari 2025 is er een speciale algemene ledenvergadering in zalencentrum Meursinge in Westerbork. Tijdens deze bijzondere avond kunt u ruim de tijd nemen om heerlijk te neuzen in ruim 400 boeken. U mag boeken naar uw keuze gratis....

> lees verder
naar boven