mobiel menu openen

Oorlogsbronnen

 
 
 
artikelen op oorlogsbronnen

Toerisme in bezet Nederland

Een Wehrmacht-soldaat op een ezel op het strand van Scheveningen op 15 mei 1941 [Bron: Oorlogsbronnen.nl | Rijksmuseum]
Toerisme is van alle tijden. Zo reizen Britse toeristen en nabestaanden naar de loopgraven en grafvelden van de Eerste Wereldoorlog in Noord-Frankrijk. Het Tweede Wereldoorlog-toerisme begint zelfs al tijdens de oorlog. Nieuwsgierige Nederlandse toeristen gaan in 1940 naar de Grebbeberg om het slagveld te bekijken en de gesneuvelde soldaten te eren op de begraafplaats. Duitse soldaten vergapen zich in datzelfde eerste oorlogsjaar aan het gebombardeerde Rotterdam. 
 
Lees dit artikel op oorlogsbronnen.nl
 
Artis gebombardeerd
Tijdens de nacht van 13 op 14 juli 1941 missen brandbommen van de geallieerden hun doel, het nabijgelegen emplacement van de NS, en komen op de nijlpaardenstal van Artis terecht. Een Bengaalse tijger wordt met een jonge poema, een giraffe en nijlpaarden, vrijgelaten vanwege de verstikkende rook - en uiteindelijk weer levend gevangen. De branden zijn binnen een paar uur onder controle. Verschillende verblijven branden volledig uit. Zowel de dieren als onderduikers in Artis blijven ongedeerd.
Olympische Spelen
Vanwege het toenemende antisemitisme in Duitsland is er veel internationale kritiek op het feit dat de Spelen in 1936 in Berlijn plaatsvinden. De Spelen gaan echter door. Antisemitische borden worden tijdelijk weggehaald en er mogen zelf een aantal ‘niet-arische’ sporters meedoen: de half-Joodse schermster Helene Mayer en de communistische worstelaar Werner Seelenbinder. Het nationaal-socialistische gedachtengoed is echter niet onzichtbaar. Men kan naast de sportwedstrijden concerten en tentoonstellingen bezoeken waarin de nazi-ideologie volop aanwezig is.
De Nederlandse zwemster Rie Mastenbroek wint vier medailles: goud op de 100, 400 en de 4x100 meter vrije slag en zilver op de 100 meter rugslag.
 
Help mee Indisch oorlogserfgoed te digitaliseren
Het Indisch Herinneringscentrum waarborgt het Indisch geheugen voor de toekomst, en is daarom bezig met het digitaliseren van oorlogserfgoed. U kunt daarbij helpen, door objecten en documenten die u thuis heeft liggen bij Museum Sophiahof in Den Haag vast te laten leggen. [Lees meer]
 
Oorlogslevens.nl is het startpunt voor uw zoektocht naar
personen tijdens de Tweede Wereldoorlog.
 
nu op oorlogslevens

Amerikaanse bommen missen doel en komen neer op Amsterdam-Noord

Bombardement Amsterdam-Noord [Bron: Oorlogsbronnen.nl | Beeldbank WO2 | NIOD]
Op 17 juli 1943 laten Amerikaanse bommenwerpers hun lading vallen boven Amsterdam-Noord. In plaats van op de Fokkerfabriek, komen de bommen op de omliggende woonwijken terecht. Hierbij komen ruim tweehonderd burgers om het leven. Wie waren ze?
OORLOGSLEVENS | Verdiep je in de slachtoffers
 
Tijdlijnen Oorlogslevens.nl verrijkt met Amsterdamse marktkaarten
Ruim 2800 tijdlijnen op Oorlogslevens zijn verrijkt met zogenaamde marktkaarten uit het Archief van de Dienst van het Marktwezen van het Stadsarchief Amsterdam. Daarmee wordt inzicht gegeven in het (werkende) leven van deze oorlogsslachtoffers vlak voor en aan het begin van de Tweede Wereldoorlog.
 

Oorlogslevens uitgelicht

Mietje Wolff
In Hotel Gottschalk in Zaltbommel zitten elf Joden ondergedoken. Een van hen is Mietje, of Mary, Wolff. Dit gaat lang goed totdat in de avond van 8 juli 1944 de Duitsers een inval doen. Een deel van de onderduikers worden ontdekt.

Mietje Wolff en Harrie van de Laak, de eigenaar van het hotel, worden direct doodgeschoten. Drie van hen worden opgepakt: Jetta BonteCatharina Bonte en Marianne Abrahamson-Wolff worden op 6 september 1944 vergast in Auschwitz.

Zeven onderduikers blijven onontdekt en weten de bezetting te overleven.
Cornelis van den Berg
Communist en melkbezorger Cornelis is aangesloten bij de CPN in district Haarlem. Nadat de Duitse inval in de Sovjet Unie start op 22 juni 1941 worden veel communisten in bezet Nederland opgepakt, het pact met de Sovjets is immers voorbij. Zo ook Cornelis. Hij wordt op 25 juni 1941, op 35-jarige leeftijd, gearresteerd.

Hij zit gevangen in Kamp Amersfoort totdat hij op 18 november 1941 naar Kamp Neuengamme wordt getransporteerd. De volgende dag komt Cornelis aan in het kamp. Acht maanden later, op 8 juli 1942, komt Cornelis om het leven in Neuengamme. De kampadministratie vermeldt als doodsoorzaak ’hartfalen’.
 
Zomerstop nieuwsbrief Netwerk Oorlogsbronnen
Deze nieuwsbrief van Netwerk Oorlogsbronnen kent een zomerstop. Eind augustus ontvangt u weer een nieuwe editie. Het team van Netwerk Oorlogsbronnen wenst u een fijne zomer(vakantie)!
 
Netwerk Oorlogsbronnen is mogelijk dankzij steun van:
 
Twitter Oorlogsbronnen
Facebook Oorlogsbronnen
Instagram Oorlogsbronnen
Email
Website
Website
 
Copyright © 2020 Netwerk Oorlogsbronnen, All rights reserved.

Ons adres is:
Netwerk Oorlogsbronnen | Herengracht 380 | 1016 CJ Amsterdam | info@oorlogsbronnen.nl

Vraag stellen of lid worden?

Uw Naam
Uw E-mail adres
Uw Telefoonnummer
Uw vraag
Ons laatste nieuws
Nieuwe Fragmenten, Kerst- Nieuwjaarseditie 2024

Wellicht ten overvloede, mocht u nog geen lid zijn van onze vereniging, wijs ik u graag op ons gunstige abonnement. Voor € 27,50 per jaar krijgt u vier tijdschriften Fragmenten, boeiende bijeenkomsten en veel historisch nieuws. Van harte aanbevolen:https://www.historischeverenigingwesterbork.nl/aanmeldenMet....

> lees verder
Gratis boeken bij Neijaorsvesite!

  Op woensdag 15 januari 2025 is er een speciale algemene ledenvergadering in zalencentrum Meursinge in Westerbork. Tijdens deze bijzondere avond kunt u ruim de tijd nemen om heerlijk te neuzen in ruim 400 boeken. U mag boeken naar uw keuze gratis....

> lees verder
naar boven