mobiel menu openen

Oorlogsbronnen

 
 
 
artikelen op oorlogsbronnen

Kamp Schoorl
Gevangen in de Noord-Hollandse duinen

Kamp Schoorl in 1941 [Oorlogsbronnen.nl | Beeldbank WO2 | NIOD]
Op 10 juni 2021 vindt de jaarlijkse herdenking bij Kamp Schoorl plaats. Dit oorspronkelijk Nederlandse legerkamp wordt na de Duitse inval gebruikt als interneringskamp voor geallieerde burgers uit landen waarmee Duitsland in oorlog is. Daarna wordt het een doorgangskamp voor vooral Joden en communisten. Zij worden vaak slecht behandeld. Ook komen er een aantal groepen gijzelaars terecht, zoals de Sommelsdijkers. Van de ongeveer 1900 mensen die in Kamp Schoorl gevangen hebben gezeten, zijn ongeveer duizend van hen nooit teruggekeerd uit buitenlandse kampen. 
 
ARTIKEL | Razzia in Sommelsdijk
 

Nazi-Duitsland valt Sovjet Unie binnen

Nederlandse vrijwilligers
Op 22 juni 1941 valt nazi-Duitsland de Sovjet Unie aan. Het wordt een ongekend harde oorlog. Zo’n 3,3 miljoen Sovjetburgers komen om het leven en aan beide zijden komen ruim een miljoen soldaten om. Nederlandse mannen vechten mee aan Duitse zijde. Tussen de vier- en zesduizend Nederlanders komen om in Duitse dienst.
Waffen-SS Divisie Wiking
De dagboekaantekeningen over het geweld, slachtoffers en het missen van thuis nemen toe naarmate de oorlog aan het Oostfront vordert. De vrijwilligers werken zelf actief mee aan de moorden op Joden, onder meer in de Oekraïense havenstad Marioepol: "Marioepol viel in onze handen en de mooiste buit die wij ons hadden kunnen dromen was wel de 13.000 Joden die levend in onze vingers kwamen, maar er natuurlijk niet meer levend uitkwamen". 
 
Immersief theater met digitaal erfgoedmateriaal: Op klompen door de dessa
Een immersieve theaterervaring waarin gebruik wordt gemaakt van authentiek archiefmateriaal uit de regio van de speellocatie, dat is Op klompen door de dessa. In deze unieke theatervorm, met een mix van storytelling en gamingelementen, wordt het verhaal verteld van een Nederlandse dienstplichtige soldaat die in Nederlands-Indië het gezag over de voormalige kolonie moest helpen herstellen. Deze immersieve en interactieve ervaring is een initiatief van artOloco en Studio Immersief en is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met Netwerk Oorlogsbronnen. 
 
Oorlogslevens.nl is het startpunt voor uw zoektocht naar
personen tijdens de Tweede Wereldoorlog.
 
nu op oorlogslevens

Geheim agenten geëxecuteerd bij Kamp Haaren

Duitse militairen die gedropte wapens hebben onderschept als gevolg van het Englandspiel.
[Oorlogsbronnen.nl | Beeldbank WO2 | Verzetsmuseum Amsterdam]
Nederlandse geheim agenten worden vanuit Engeland gedropt in bezet Nederland om hier het verzet op te bouwen en informatie door te spelen naar Engeland. Maar de Duitse bezetter heeft dit al snel door en pakt vanaf mei 1942 alle nieuw gedropte agenten op. Bijna zestig agenten worden gevangen genomen, het grootste deel van hen overleeft dit niet. Twee van hen zijn Arie Cornelis van der Giessen en Jan Jacob van Rietschoten.
OORLOGSLEVENS | Geheim agenten die zijn omgekomen, en die de oorlog hebben overleefd
 
Arie Cornelis van der Giessen
Engelandvaarder Arie studeert scheepsbouw, werkt op de scheepswerf van zijn vader en zit bij de Koninklijke Marine Reserve. Hij weet te ontkomen naar Engeland en wordt hier opgeleid tot geheim agent. Op 1 oktober 1942 is het zover, Arie wordt gedropt bij Steenwijk. Maar hij wordt gearresteerd en zit vanaf 2 oktober gevangen in Kamp Haaren. Totdat hij op 22 november 1943 weet te ontsnappen, samen met Jan Jacob van Rietschoten en Antonius Johannes Wegner. Antonius wordt in januari 1944 opnieuw gepakt en uiteindelijk geëxecuteerd in Kamp Mauthausen. Arie en Jan worden op 5 mei 1944 gepakt in Roosendaal en komen weer in Haaren terecht.
Jan Jacob van Rietschoten
Samen met studiegenoot Armand Maassen weet Jan eind september 1941 in een kano over te steken vanuit Katwijk naar Engeland. Hier krijgt Jan een opleiding tot geheim agent en Armand gaat bij de Koninklijke Marine.
Armand zet agenten af bij de Nederlandse kust, op 12 maart 1942 gaat dit fout. Hij wordt de volgende dag gearresteerd. Armand overlijdt op 10 februari 1943 in Kamp Amersfoort. 
Maar ook Jan en Arie ontlopen het noodlot niet. Onderweg naar België worden ze opgepakt en opnieuw opgesloten in Kamp Haaren totdat beide mannen op 10 juni 1944 te horen krijgen dat ze naar Kamp Vught gaan. Dit blijkt een list, Jan en Arie worden vijhonderd meter buiten het kamp doodgeschoten. Hun lichamen worden naar Kamp Vught gebracht en gecremeerd.
 
Oproep: gezocht verzetsvrouwen uit Noord-Holland
Deelnemer aan Netwerk Oorlogsbronnen het Noord-Hollands Archief is op zoek naar informatie over Noord-Hollandse vrouwen in het verzet. Zij zoeken naast volledige naam en biografische gegevens van hen bijvoorbeeld naar informatie over wat ze hebben gedaan in het verzet, waar ze dit hebben gedaan of met wie ze hebben gewerkt en waar mogelijk bronnen zoals een portretfoto of eigen interview. De namen zullen ook onderdeel worden van Oorlogslevens.nl. [Lees meer]
 
Netwerk Oorlogsbronnen is mogelijk dankzij steun van:
 
Twitter Oorlogsbronnen
Facebook Oorlogsbronnen
Instagram Oorlogsbronnen
Email
Website
Website
 
Copyright © 2020 Netwerk Oorlogsbronnen, All rights reserved.

Ons adres is:
Netwerk Oorlogsbronnen | Herengracht 380 | 1016 CJ Amsterdam | info@oorlogsbronnen.nl

Vraag stellen of lid worden?

Uw Naam
Uw E-mail adres
Uw Telefoonnummer
Uw vraag
Ons laatste nieuws
Nieuwe Fragmenten, Kerst- Nieuwjaarseditie 2024

Wellicht ten overvloede, mocht u nog geen lid zijn van onze vereniging, wijs ik u graag op ons gunstige abonnement. Voor € 27,50 per jaar krijgt u vier tijdschriften Fragmenten, boeiende bijeenkomsten en veel historisch nieuws. Van harte aanbevolen:https://www.historischeverenigingwesterbork.nl/aanmeldenMet....

> lees verder
Gratis boeken bij Neijaorsvesite!

  Op woensdag 15 januari 2025 is er een speciale algemene ledenvergadering in zalencentrum Meursinge in Westerbork. Tijdens deze bijzondere avond kunt u ruim de tijd nemen om heerlijk te neuzen in ruim 400 boeken. U mag boeken naar uw keuze gratis....

> lees verder
naar boven