mobiel menu openen

Data Kamp Westerbork in Oorlogslevens.nl

 
Oorlogsbronnen 27 januari 2021
 
 

Het einde van een Joodse schuilplaats

Foto uit 1942 van verpleegkundigen van het Apeldoornsche Bosch. 
[Bron: Oorlogsbronnen.nl | Beeldbank WO2 | NIOD | Collectie AD]
Lange tijd wordt de Joodse psychiatrische instelling het Apeldoornsche Bosch in Apeldoorn beschouwd als een veilige haven binnen bezet Nederland. Met de aankomst van de Joodse Ordedienst op 20 januari 1943, een soort hulppolitie in Kamp Westerbork, blijkt deze veiligheid een illusie. De volgende dag wordt het Apeldoornsche Bosch ontruimd. Zo’n 1.200 mensen worden in de trein geladen en komen via Kamp Westerbork in Auschwitz-Birkenau terecht. Niemand keert leven terug.
Lees dit artikel op Oorlogsbronnen.nl
Wie zijn de slachtoffers? Ga naar Oorlogslevens.nl
 

Holocaust Memorial Day 27 januari 2021

NIEUWS | Data Kamp Westerbork
in Oorlogslevens.nl

Vanaf vandaag zijn gegevens uit de database van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork te raadplegen via Oorlogslevens.nl. Onder meer informatie over de bewoners van het Vluchtelingenkamp Westerbork, transporten, de gedeporteerde bewoners van Het Apeldoornsche Bosch en vervolgde Roma en Sinti zijn hiermee toegankelijk voor online onderzoek. 
De lange weg naar de vrijheid
Wanneer Sovjet troepen op 27 januari 1945 Auschwitz-Birkenau bereiken treffen ze zo’n achtduizend gevangenen aan. De anderen zijn gedwongen vertrokken op de beruchte dodenmars. Dit gebeurt in veel concentratiekampen. De zwakke en zieke gevangenen blijven achter, terwijl de sterkere gevangenen voor de geallieerden uitgedreven worden, verder nazi-Duitsland in.
Moord in Gardelegen
Op 14 april 1945 doen Amerikaanse militairen een gruwelijke ontdekking in Gardelegen. In een schuur vinden ze honderden verbrande lichamen. Het zijn gevangenen die vanuit Kamp Mittelbau-Dora een dodenmars lopen. De uitgeputte gevangenen gaan niet snel genoeg volgens de SS’ers. Ze sluiten de gevangenen op in een schuur, doen de deuren op slot en steken de schuur in brand. Tien van hen weten te overleven.
 
Oorlogslevens.nl is het startpunt voor uw zoektocht naar
personen tijdens de Tweede Wereldoorlog.
 
nu op oorlogslevens

Amsterdamse verzetsgroep CS-6

Door de SD van verzet verdachte personen, waaronder CS-6’ers Jan Verleun en Reina Prinsen Geerligs. 
[Bron: Oorlogsbronnen.nl | Stadsarchief Amsterdam]
De verzetsgroep CS-6 ontstaat al in de zomer van 1940 vanuit het ouderlijk huis van Gideon en Jan Karel Boissevain. Dit huis aan de Amsterdamse Corellistraat 6 is de inspiratie voor de naam van de verzetsgroep. Na vooral sabotage te plegen voert de groep vanaf 1943 ook liquidaties uit. De bekendste is wellicht die op generaal Hendrik Seyffardt op 5 februari 1943. Voordat dit boegbeeld van de Nederlandse Oostfron-vrijwilligers sterft, vertelt hij dat de daders studenten zijn. 
Bekijk de verzetsmensen van CS-6 op Oorlogslevens
 

Oorlogslevens uitgelicht

Gerrit Willem Kastein
Leider van verzetsgroep CS-6 Gerrit Willem Kastein begint al vroeg met het plegen van verzet. Hij is betrokken bij de illegale CPN, de Vonk-groep en het Medisch Verzet. Samen met Jan Verleun pleegt hij de aanslag op generaal Hendrik Seyffardt, beoogd Minister van Oorlog in het schaduwkabinet van Mussert.
Twee dagen later pleegt hij opnieuw een aanslag, op NSB-prominent Hermannus Reydon. Maar de Duitsers komen Gerrit Willem op het spoor. Hij wordt gearresteerd op 19 februari en afgevoerd naar het Binnenhof door SD’er Ernst Knorr. Na verschillende mislukte ontsnappingspogingen gooit Gerrit Willem zichzelf geboeid uit het raam van de verhoorkamer op de tweede verdieping. Hij sterft op 19 februari 1943.
Lees meer over de arrestatie en dood van Gerrit Willem Kastein
Jan Verleun
In de meidagen van 1940 vecht Jan Verleun tegen de Duitsers. Daarna raakt hij betrokken bij verzetsgroep CS-6. Na de liquidatie van Hendrik Seyffardt is zijn volgende slachtoffer Folkert Posthuma, Gemachtigde voor Landbouw en Visserij uit het schaduwkabinet. Folkert wordt op 3 juni 1943 geliquideerd in zijn huis in Vorden.
Die zomer brengt grote problemen voor CS-6. Dubbelspion Matthijs Ridderhof infiltreert de groep en in augustus 1943 volgt een grote arrestatiegolf. Op 1 oktober 1943 worden achttien CS-6’ers en verzetsmensen die nauwe contacten hadden met CS’6 geliquideerd.
Jan Verleun ontspringt de dans, tot zijn arrestatie op 4 november 1943.
Na gevangenschap in het Amsterdamse Huis van Bewaring aan de Weteringschans wordt Jan op 6 januari 1944 overgebracht naar het Oranjehotel. De volgende dag wordt hij op de Waalsdorpervlakte gefusilleerd.
Bekijk de CS-6 slachtoffers op Oorlogslevens
 

Crowdsourcingprojecten

Amsterdamse vreemdelingenkaarten
De collectie van het Stadsarchief Amsterdam bevat een kwart miljoen Vreemdelingenkaarten waarin werd bijgehouden wie er voor kortere of langere tijd naar Amsterdam kwam. Aangetekend werd onder meer waar iemand vandaan kwam, wanneer hij of zij geboren was en welk beroep hij of zij had. Ook Duitse vluchtelingen uit de jaren dertig werden geregistreerd. 
#everynamecounts
Help mee om ’s werelds grootste online doorzoekbare archief met documenten over de slachtoffers en overlevenden van het nationaal-socialisme te creëren. Met het project #everynamecounts wordt het archief van initiatiefnemer Arolsen Archives – dat ongeveer dertig miljoen documenten met verwijzingen naar het lot van 17,5 miljoen mensen bevat – digitaal doorzoekbaar gemaakt.
 
 
Netwerk Oorlogsbronnen is mogelijk dankzij steun van:
 
Twitter Oorlogsbronnen
Facebook Oorlogsbronnen
Instagram Oorlogsbronnen
Email
Website
Website
 
Copyright © 2020 Netwerk Oorlogsbronnen, All rights reserved.

Ons adres is:
Netwerk Oorlogsbronnen | Herengracht 380 | 1016 CJ Amsterdam | info@oorlogsbronnen.nl

Vraag stellen of lid worden?

Uw Naam
Uw E-mail adres
Uw Telefoonnummer
Uw vraag
Ons laatste nieuws
Nieuwe Fragmenten, Kerst- Nieuwjaarseditie 2024

Wellicht ten overvloede, mocht u nog geen lid zijn van onze vereniging, wijs ik u graag op ons gunstige abonnement. Voor € 27,50 per jaar krijgt u vier tijdschriften Fragmenten, boeiende bijeenkomsten en veel historisch nieuws. Van harte aanbevolen:https://www.historischeverenigingwesterbork.nl/aanmeldenMet....

> lees verder
Gratis boeken bij Neijaorsvesite!

  Op woensdag 15 januari 2025 is er een speciale algemene ledenvergadering in zalencentrum Meursinge in Westerbork. Tijdens deze bijzondere avond kunt u ruim de tijd nemen om heerlijk te neuzen in ruim 400 boeken. U mag boeken naar uw keuze gratis....

> lees verder
naar boven