mobiel menu openen

Coevorden en Groningen gaan samen met Munster het Rampjaar herdenken

 

Nieuwsbrief Platform Rampjaar Herdenking – nr. 8 (januari 2021)

De redactie wenst alle lezers van de Nieuwsbrief een voorspoedig en gezond 2021!

Column Tom Scheepstra
North Sea Neighbors

Met het ingaan van het nieuwe jaar werd de breuk tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie definitief een feit. De Brexit is daarmee realiteit geworden. Maar de banden met het Verenigd Koninkrijk volledig verbreken wil Nederland niet. Beide landen zijn lid van veel gemeenschappelijke internationale organisaties en de handel tussen de ’North Sea Neighbors’ is significant. In 2018 ging Koning Willem-Alexander op staatsbezoek naar het Verenigd Koninkrijk waarbij hij ook het Britse Parlement toesprak. ’Het was een Oranje die de eer had verantwoordelijk te zijn voor de laatste geslaagde invasie op Britse bodem.

Dan heb ik het natuurlijk over de vreedzame Glorious Revolution van 1688-1689, waarin stadhouder Willem III, Prins van Oranje, een centrale rol speelde. 

Door de geschiedenis van onze beide landen loopt hetzelfde leidmotief: de drang om te strijden voor gewetensvrijheid en voor een samenleving gebouwd op verdraagzaamheid en ondernemingszin. Een samenleving met een ’open geest’, aldus de Koning. 

Maar hoe nobel de Glorious Revolution ook klinkt, een van de oorzaken was bittere ernst. Engeland stond aan de kant van Frankrijk tijdens het Rampjaar en de relatie tussen Engeland en de Republiek was op zijn minst gezegd stroef. 

Met dat in het achterhoofd is de Brexit lastig, maar is er van oorlogsdreiging geen seconde sprake geweest.

NIEUW! Platform zet vestingsteden op de kaart

WOERDEN - Wist u dat in Nederland maar liefst 157 vestingsteden en versterkte steden liggen? Versterkte steden dateren meestal uit de Middeleeuwen en waren vooral van lokaal of regionaal belang, vestingsteden werden in de 16e en 17e eeuw van belang voor de nationale verdediging. De meeste vestingsteden lagen in de waterlinies - Linie van de Eems, Oude Hollandse Waterlinie, Zuiderwaterlinie, enzovoort. Ze speelden in het Rampjaar een belangrijke rol. Er werd vaak hard om gevochten en de burgerbevolking moest het dan meestal ontgelden. Het Platform plaatste alle vestingsteden op de kaart.

NIEUW! Bijna 100 initiatieven in Bidbook Rampjaarherdenking

WOERDEN - Het Platform Rampjaarherdenking legt deze maand de laatste hand aan het Bidbook Rampjaarherdenking. Hierin staan alle plannen opgenomen van provincies, gemeenten, musea en andere instellingen voor de Nationale Rampjaarherdenking in 2022. In totaal gaat het om bijna honderd initiatieven.
De plannen worden wel met enig voorbehoud gepubliceerd gelet op de benodigde financiering en mogelijke coronamaatregelen. Bijna dagelijks komen er nieuwe ideeën bij of veranderen er plannen. "Het is dan ook een werkdocument in progress," zegt de voorzitter van het Platform, Bernt Feis. "Het Bidbook vormt de basis van het toekomstige programmering van de Rampjaarherdenking." Rampjaarherdenking.

Veel culturele activiteiten in Jubileumjaar Rampjaarherdenking

WOERDEN - In het Jubileumjaar 2020 worden diverse opera- en theatervoorstellingen en concerten gegeven die zijn geïnspireerd op het thema Rampjaar 1672. Zo presenteert de bekende Opera Spanga in samenwerking met het Noord Nederlands Orkest Radeloos en reddelooseen opera over angst en tegenspoed. Deze opera wordt als openluchtvoorstelling uitgevoerd in september 2022 in het Friese Noordwolde. Verder zijn er enkele muzikale tournees. Samen met Luc Panhuysen verzorgt Concerto d’Amsterdam een muzikale tournee met muziek uit de tijd van het Rampjaar, en gaat Camerata Traiectina met Hans Goedkoop op tournee met een programma over Rampjaarliederen. Corpus Acrobatics presenteert een betoverende voorstelling De corona bubble van Vrijheid. Meer informatie over deze culturele initiatieven op Opera SpangaConcerto d’ AmsterdamCamerata Trajectina en Corpus Acrobatics.

 

Culturele ANBI-status en subsidie voor Platform

WOERDEN - Per 1 oktober 2020 heeft het Platform Rampjaarherdenking de culturele ANBI-status verworven. Hierdoor wordt het gemakkelijker om subsidies en donaties te verwerven. Inmiddels heeft het Platform weer een subsidie gekregen, ditmaal van het Fonds voor Cultuurparticipatie. De subsidie is toegekend voor het project Rampjaarherdenking en erfgoedvrijwilligers en is bedoeld voor ondersteuning van de historische verenigingen in Nederland bij de organisatie van de Rampjaarherdenking.

Vrienden van De Witt reikt scriptieprijs uit

DEN HAAG - Vrienden van De Witt start het jaar 2021 met de uitreiking van de scriptieprijs bij Uitgeverij Verloren in Hilversum (digitale bijeenkomst). Op 20 maart is de algemene ledenvergadering met een lezing over ’De jeugdjaren van prins Willem III tijdens Johan de Witt’. Later dit jaar wordt op 8 oktober het lustrumsymposium ’Visies op Johan de Witt door de eeuwen heen’ gehouden in Dordrecht.

Zuiderwaterlinie hield geslaagd online-symposium

In december 2020 hield de Zuiderwaterlinie Alliantie een drukbezocht online-symposium, dat maar liefst vier dagen duurde. Daarbij werden in diverse sessies allerlei aspecten van de linie gepresenteerd, zoals de toeristische plannen van de deelnemende vestingsteden, Visit Brabant en de landschappelijke inrichting van de linie. Ook werden historische presentaties gegeven. Een ochtendsessie was gewijd aan de Zuiderwaterlinie en het Rampjaar, ingeleid door de ambassadeur van het Platform Tom Scheepstra. De resultaten van de liniemeeting en een schitterende documentaire over de linie staan inmiddels online, zie Zuiderwaterlinie

 

Platform Rampjaarherdenking zoekt vrijwilligers en stagiaires

WOERDEN - Steeds meer organisaties sluiten zich aan bij de initiatieven van het Platform Rampjaarherdenking in 2022. Er zijn projecten in de maak voor o.m. publicaties, exposities, culturele evenementen en educatieprojecten. Het Platform is daarom op zoek naar erfgoedvrijwilligers met cultuurhistorische belangstelling die de komende twee jaar willen meehelpen. Ook stagiaires van hogescholen en universiteiten zijn van harte welkom. Meer informatie op Stageplaza.

Nieuw webinar over Gekaapte brieven in het Rampjaar

WOERDEN - In 2021 gaat het Platform door met zijn serie Rampjaarwebinars. Judith Brouwer geeft het volgende webinar vrijdag op 15 januari over het thema Gekaapte brieven. In The National Archives te Kew (Londen) worden duizenden 17e en 18e eeuwse Nederlandse brieven bewaard. Ze zijn afkomstig van schepen die buitgemaakt werden door de Engelsen. De brieven zijn gericht aan vrienden, familie, geliefden en handelspartners op zee en overzee en geven een goed beeld van het dagelijks leven in het Rampjaar. Judith Brouwer schreef daarover het boek LevenstekensAanmelden via Historizon

Expositie De ommuurde stad in Centraal Museum Utrecht

UTRECHT - In Utrecht zijn tot begin januari twee exposities te zien over de Utrechtse stadsverdediging. Tot nader order draait in het Utrechts Archief nog de expositie over het Rampjaar 1672 en in het Centraal Museum is de expositie De ommuurde stad te zienToen Utrecht in 1122 stadsrecht kreeg, mochten de burgers een eigen stadsverdediging aanleggen. In de 15de eeuw was de stadverdediging uitgegroeid tot een 10 meter hoge bakstenen muren, zo’n 50 stenen torens en 5 grote poorten, zie Centraal Museum

Coevorden en Groningen gaan samen met Munster het Rampjaar herdenken

COEVORDEN/GRONINGEN – Coevorden en Groningen gaan samen optrekken bij de Rampjaarherdenking in 2022. In Coevorden gebeurt dat mede in het kader van Coevorden Culturele gemeente van Drenthe. Afgelopen zomer tekenden burgemeester Bert Bouwmeester, voorzitter Harrie van Ham en bestuurslid Richard van Rijssen van de KVVV/Gronings Ontzet uit Groningen de samenwerkingsovereenkomst met een ganzenveer. Naast exposites, theatervoorstellingen, concerten en routes staat ook een uitwisseling met Munster - de stad van Bommen Berend - op stapel, zie Coevorder Nieuws

Oude en nieuwe Rampjaarwebinars op de site

WOERDEN - Platform Rampjaarherdenking plaatste de webinars met Olaf van Nimwegen en Ineke Huijsman op de site, zodat belangstellenden die nog eens kunnen bekijken. Er is ook een serie nieuwe webinars in voorbereiding met als onderwerpen natuurrampen in het Rampjaar en de diplomatie in 1672.
Op 15 januari 2021 geeft Judith Brouwer de aftrap met een webinar over gekaapte brieven in het Rampjaar. Zie Rampjaarherdenking

Platform Rampjaarherdenking nu ook op Facebook te volgen

WOERDEN - Platform Rampjaarherdenking is vanaf nu ook op Facebook te volgen. Ook zullen LinkedIn- en Instagram-accounts worden ontwikkeld. Voor Twitter wordt verwezen naar StadhouderW3

Ook is er op Youtube een filmpje over het Platform te zien.

 

 
 

Vraag stellen of lid worden?

Uw Naam
Uw E-mail adres
Uw Telefoonnummer
Uw vraag
Ons laatste nieuws
Nieuwe Fragmenten, Kerst- Nieuwjaarseditie 2024

Wellicht ten overvloede, mocht u nog geen lid zijn van onze vereniging, wijs ik u graag op ons gunstige abonnement. Voor € 27,50 per jaar krijgt u vier tijdschriften Fragmenten, boeiende bijeenkomsten en veel historisch nieuws. Van harte aanbevolen:https://www.historischeverenigingwesterbork.nl/aanmeldenMet....

> lees verder
Gratis boeken bij Neijaorsvesite!

  Op woensdag 15 januari 2025 is er een speciale algemene ledenvergadering in zalencentrum Meursinge in Westerbork. Tijdens deze bijzondere avond kunt u ruim de tijd nemen om heerlijk te neuzen in ruim 400 boeken. U mag boeken naar uw keuze gratis....

> lees verder
naar boven